_Pitanje: Guru, jednom si rekao da je Svami Vivekananda došao i preuzeo tvoj bol u kolenu i da je olakšanje trajalo jedan ili dva dana. Pitam se, ima li nekog načina da se objasni njegov motiv i da li će on to ponovo uraditi?_

Sri Chinmoy: Šri Činmoj: Zašto je to uradio samo na dan, dva? Samo da bi mi učinio uslugu! Jednom je bilo dugo hodanje na stazi oko srednje škole Jamajka, a ja sam bio u takvim bolovima. Šri Ramakrišna je dodirnuo moje koleno i uzeo moj bol. Bio sam tako srećan i hodao sam dvesta ili trista metara. Avaj, bol se onda vratio. Ja sam rekao: „Šta je ovo? Bol se vratio.“ Šri Ramakrišna je rekao: „Ja mogu da uradim samo ovoliko za tebe. Trajno izlečenje je između tebe i tvog Svevišnjeg.“

Na fizičkom planu imao isto iskustvo. Kada mi je moj kineski doktor dao inekciju protiv bolova, osećao sam se bolje sledeće dve nedelje. Bol nije otišao, ali sam se osećao bolje, pa sam bio na sedmom Nebu. Zatim se, na žalost, posle dve nedelje, bol vratio i doktor mi je dao još jednu terapiju. Ja mu verujem! Osećam veliku ljubav prema njemu. I moram da kažem da se bar bol ne povećava!

Mnogi su izveli čuda u ovom svetu dodirujući druge ljude. Ali, na žalost to nisu čuda kao ona Isusa Hrista, jer doktori i svi drugi, nisu Isus Hrist. Isus Hrist je dodirivao ljude i njiho bol bi nestajao. Nije se vraćao. U mom slučaju, neki ljudi su mi pokazivali tzv. čudo, ali je veoma kratko trajalo. Problem se veoma lepo vrati.

Nema nijednog duhovnog Učitelja koji nije patio na fizičkom planu. Svaki je patio. Možda ima nekih duhovnih Učitelja koji su fizički patili mnogo, mnogo više nego ja – mnogo, mnogo više. Ali, nema ni jednog duhovnog Učitelja koji nije imao fizičku bol.

Ponekad će duhovni Učitelj kriviti svoje učenike, a ponekad će učenici kriviti sebe za Učiteljevu patnju. Samo Bog zna ko je odgovoran: sam Učitelj ili učenici. Ja u mom slučaju uvek kažem: „Nijedan učenik nije odgovoran. To nije njihov problem. Ne, to je moj problem. Ja sam odgovoran za moju patnju.“ Šri Ramakrišna je rekao svojim učenicima: „Ja sam dobio rak grla jer sam uzeo sve grehove od vas.“ Koliko je učenika imao Šri Ramakrišna? Tada je imao šesnaest ili dvadeset učenika. On je otvoreno rekao: „Ja sam uzeo vaše grehove. Svi oni su u mom grlu.“ I drugi Učitelji su radili slične stvari. Ali u mom slučaju, ja nikada neću reći da dobijam bol od karme mojih učenika – ne, ne, ne.

From:Sri Chinmoy,Iznad privlačnosti i odbojnosti: prosvetljujuća pitanja i odgovori, Agni Press, 2012
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/bld